Günlerdir A-B-C-D harfleri ile yazdığım köşe yazılarımla, ‘Şehrimizi Bu Hale Kimler Getirdi’ köşe yazılarımla kentimizin ‘1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’ hikâyesi ile siz sevgili hemşerilerimi buluşturmaya çalıştım. Ben yazdığım bu yazılarımı açıklarken, o tarihlerde kentimizi yöneten yetkililerimizin yaptıkları toplantı sonrası şehrimizin ‘ÇDP’ nasıl bir açıklama yapmışlar.
Yetkililerin 1/25000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Açıklaması:
İhlâs Haber Ajansı Açıklaması: 17.01.2012 16.32
‘’Malatya Valiliği önderliğinde, Malatya Belediyesi ile Malatya İl Özel İdaresi tarafından yürütülen ‘’1/25000 ölçekli Malatya Çevre Düzeni Planı’’ Değerlendirme Toplantısı yapıldı.
Malatya Valiliği önderliğinde, Malatya Belediyesi ile Malatya İl Özel İdaresi tarafından yürütülen 1/25000 ölçekli Malatya Çevre Düzeni Planı Değerlendirme Toplantısı yapıldı.
Malatya Belediyesi Fırat Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıya; Malatya Valisi Ulvi Saran, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İl Genel Meclis Başkan Vekili Hasan Göğüs, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan Kaya, Belediye Başkan Yardımcıları Ahmet Ceyhan, Selim Pilten, Malatya Belediyesi ve İl Genel Meclisi İmar Komisyon üyeleri, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet İşidoğru, Malatya Belediyesi ve İl Özel İdaresi imar yetkilileri ile Çevre Düzeni Planı Danışmanları Prof.Dr. Mehmet Ocakcı, Tavit Köletavitoğlu ile Dr. Turgay Ateş katıldı. Değerlendirme toplantısı başında bir konuşma yapan:
Vali Ulvi Saran; 1/25000 ölçekli Malatya Çevre Düzeni Planı üzerinde 1,5 yıldır çalıştıklarını belirterek, "Malatya'nın çevresiyle ve kentsel gelişimin değişik fonksiyonlarıyla nasıl bir doğrultuda ilerleyeceğine ilişkin değerlendirmelerin ortaya konulacağı ve bunun bir plan dokümanına bağlanacağı çalışmanın kritik bir aşamasına geldik. Bu çalışma, Belediyemiz ile İl Özel İdaremizin birlikte başlattığı, gerçekten Malatya'nın geleceğine hitap edecek çok önemli bir çalışma. Bundan sonra yapılacak olan değişik düzeydeki planlar için bir altyapı oluşturacak bir çalışma. Bu planlar 1/5.000, 1/.1000'lik planlar. Ve Malatya'nın çeşitli hizmetler, kentsel fonksiyonlar itibariyle ne yönde gelişeceğine işaret verecek, ışık tutacak bir başlangıç. Böylece hem bir yasal yükümlülük yerine gelecek, hem de ’Kuzey Çevre Yolu’ başta olmak üzere Malatya'nın çevresi ile birlikte gelişimine değinen birçok uygulamayı, doğrudan doğruya etkileyecek ve onların daha sağlıklı bir doğrultuda gelişmesini sağlayacak bir adım. Ben bu planın hazırlanmasında sağladığı imkânlar nedeniyle başta Belediye Başkanımız olmak üzere emeği geçen tüm Belediye ve Özel İdaresi personeline teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise yaptığı konuşmada, Malatya'nın bir bütün olarak, daha planlı ve düzenli bir şekilde gelişmesi adına ‘1/25.000 ölçekli Malatya Çevre Düzeni Planı'nın hazırlandığını söyledi.’ Bu çalışmanın ciddi bir çalışma olduğunu kaydeden Çakır, "Verilen emek ve süreye baktığımız zaman işin ciddiyeti daha iyi anlaşılıyor. Malatya'nın çevresindeki Belediyeler ve diğer yerleşim yerleri dikkate alınarak, belli bir çalışma aşamasına gelindi. Şu anda buradaki arkadaşlarımızın fikirlerini alacağız. Emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. Daha sonra Çevre Düzeni Planı Danışmanlarından Tavit Köletavitoğlu, yapılan Çevre Düzeni Planı çalışmasının önemi ve kriterleri ile ilgili kısa bir konuşma yaptı. Konuşmaların ardından hazırlanan 1/25.000 ölçekli Malatya Çevre Düzeni Planı hakkında sinevizyon eşliğinde bilgiler verilirken, toplantıya katılanlar tarafından uzun uzun fikir ve görüş alışverişinde bulunuldu. – MALATYA Kaynak: İhlas Haber Ajansı’’
Sevgili hemşerilerim yukarıda ilimizin önemli yetkililerinin o günlerde ki yaptıkları açıklamaları okudunuz.
Günlerdir geçmişte yazıp çizdiğim ve geçmişten beri Peşine Düştüğüm, İzini Sürdüğüm ve Yıllardır Fikrini Takip Ettiğim ‘’1/25000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına’’ bu güne kadar benim ve hemşerilerimin harcadığı binlerce paranın harcanarak, bir özel şirkete yaptırılan, 2012 yılında bitirildiği bir toplantı ile açıklanan; ‘’1/ 25000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’’ bu gün bu köşe yazımın yayınlandığı 09 Ekim 2020 Cuma günü bir kez daha soruyorum yetkililere soruyorum (ÇDP) nerede?’’
Bu güne kadar bu Plan niye uygulanmaya alınmadı? Bunda sonrada uygulanmaya konmayacak mı? Raflardan indirilip ‘’1/5000 ve 1/1000 ölçekli Nazım İmar Planına’’ işlenip uygulamaya koyulmayacak mı?
Şimdi ben bunu sormayayım mı? Basınımızın değerli temsilcileri sormasın mı? Sivil toplum kuruluşları ve Meslek örgütleri sormasın mı? Hele hele her birinin mensup olduklar şehrimizin ‘’Mimar ve Mühendis Odaları’’ başkanları ve binlerce üyelerinin yer aldığı mühendis hemşerilerimin bundan sonra bir diyeceği olmayacak mı? Olmamalı mı?
Ya bugüne kadar bu konuda sus pus olan muhalefet partilerinin bir sözü, bir diyeceği, bir araştırması, bir önerileri olmayacak mı?
Buradan kamuoyumuza açıklama yapıyorum. Gelecek günlerde Büyükşehir Belediye Başkanımıza Sayın Selahattin Gürkan’a bu sütunlardan bir köşe yazısı ile ‘Açık Mektup’ yazacağımı söylemek istiyorum.