Küfür insanların öfke korku, endişe ve hayal kırıklığı gibi duygularını ifade etmek veya karşısındaki insanları incitmek için kullandığı kötü kelimelerdir.

Bazı insanlar dalga geçmek veya kendilerini kanıtlamak için de bu sözcükleri kullanır.

Yolda yürürken, kefede otururken, toplu taşıma aracında yolculuk ederken çevrenizde bulunan insanların konuştuklarına kulak misafiri olduğunuzda; kadın ya da erkek, çocuk genç olgun yaşlı, paspal giyimli ya da şık giyimli… Hiç fark etmiyor.

Öfkesini, korkusunu, endişesini, hayal kırıklığını, sevincini şaşkınlığını vb. gibi duygularını ifade etmek için… Çoğu kişi tarafından artık konuşmanın doğal bir parçasıymış gibi görünen,çevresinde4 bulunan diğer insanları önemsemeden, çirkin kelimelerden kısa cümleler kurarak, sık sık da beden dili ile birlikte küfre başvuruyor.

Peki, neden küfür edilir? Böyle bir sorunun cevabı ise çok basit. Küfürlü bir aile ortamında bulunulduğunda, duygusal çöküntü yaşadığında, kendini ifade edecek yeterli kelime dağarcığına sahip olunmadığında, küfür eden bir arkadaş grubunda bulunulduğunda ve bu gruptan kabul görüldüğünde, kendini olduğundan daha büyük gösterme çabası içinde olduğunda, çevredeki insanlara baskı yapmaya ve bu insanları sindirmeye çalışıldığında gibi nedenlerle küfür edilir.

Küfür etmek ciddi anlamda kişiye zarar verir. Söyleyen kişiyi sevimsiz yapar, ilişkilerini tehlikeye sokar, kişinin kendisini kontrol edemiyor izlenimi vermesine neden olur, küfür eden kişiye diğer insanların sayısı azalır. Kısaca kişinin eğitimsiz bir insan olduğunu gösterir.

Genellikle üç dört kelimeden oluşan kalıplarla küfür edilir. Bu kalıplardan kendinizi uzak tutmak için her küfür etme ihtiyacı olduğunda, bunun kötü bir alışkanlık olduğunu düşünerek geri adım atın.

Her küfür etme davranışınızı engellediğinizde, içsel olarak kendinize bir artı koyun.

Ailenin ve toplumun yozlaşmasına ve çökmesine neden olan küfür, çok çabuk alışkanlık haline gelir.

Küfürü kullanmayarak ileride örnek bir aile bireyi olma yolunda ki ilk adımları şimdide atın.

Küfür yerine kullanabileceğimiz kendimizi daha iyi ifade etmeye yarayacak sözcükler bulalım.

Haklarımızı kibarca elde etmeyi öğrenelim, birbirimize saygıyla yaklaşalım.

Küfürleri dilimizden atarak işe başlayalım, kendimizi bu konuda geliştirmek için çaba sarf edelim.

Bazen küfür aciz kalınan durumlarda edilir, çünkü acizlik demek güçsüzlük ve beceriksizliktir.

Küfür edenler aciz insanlardır demiyor kimse, küfür etmek acizliktir diyoruz. İnsan, birisine derdini anlatamadığı zaman, sözleri tükendiğinde küfür eder. Sinirlendiği fakat elinde bir şey gelmediği zaman küfür eder.

Yani bu gibi durumlarda küfür hiçbir işe yarar mı? İnsana anlık bir rahatlama verme dışında, hayır iste o yüzden küfür acizliktir diyoruz.

Ne güzel söylemiş İhsan Fazlıoğlu.” Aklında fikir olmayanın dilinde küfür, kalbinde muhabbet olmayanın elinde şiddet olur…

Küfürsüz sabırlı güçlü olmamız dileğiyle. Sevgili okurlarım…