Sevgili dostlar, bugün insanlara özgü olduğu ve bir canlı ayracı gibi söylenen düşünme ve özgün düşünme ile ilgili yazmak istedim

Düşünme; sorun veya sorunlarla başlayan ve çözümlerle sonuçlanan zihinsel bir süreçtir. Bu sürecin de yakınsak ve ıraksak olmak üzere iki boyutu vardır. Düşünme, insana özgü olduğu varsayılan zihinsel bir eylem olarak kabul edilebilir ve öğretilebilir bir beceridir.

Düşünmeyi çeşitlendirebiliriz; Özgün düşünmek, eleştirel düşünmek, felsefi düşünmek, empatik düşünmek ve yaratıcı düşünmek gibi…

Düşünme sonucunda yaratıcılık ortaya çıkar. Yaratıcı insanlar; içgüdülerine güvenir, bağımsız düşünürler, yeniliğe ve değişim içinde olurlar, hayallerinden ve önsezilerinden faydalanırlar. Öz güven duyguları yüksek ve açık iletişime sahiptirler. Yaratıcı insanlar farklı fikirlerden ilham alır gerektiğinde riskten kaçınmazlar. Hata yapmaktan korkmazlar.

Yaratıcı düşünme; yeni nesnelerin, süreçlerin ya da kavramların ortaya çıkmasını sağlayan düşünme sürecidir. Yaratıcı düşünme yeni ve özgün fikirler biçiminde kendini göstermektedir. Yeni fikirler rastlantısal olarak ortaya çıkabildiği gibi, görece sistematik bir sürecin sonucu olarak da ortaya çıkabilmektedir.

Yaratıcı insan, özgün düşünen, ilginç ve faydalı fikirler ortaya koyan, ele aldığı sorunlara, başkalarından farklı açılardan bakabilen insandır. Alışılagelmiş düşünce kalıplarından ve çevrenin sınırlayıcı baskılarından kurtulmayı başarabilmiştir.

 İnsanoğlunun yaratıcılığına set oluşturan çoğu duygusal nitelikli çeşitli etmenler bulunmaktadır. Bu etmenlerden bazıları önyargılar, başarısızlık korkusu, gülünç olma endişesi, güvensizlik, şaşkınlık, kıskançlık, aşırı isteklilik ya da isteksizlik, olumsuz zihinsel tutum, kayıtsızlık, kendini beğenme, uyumlu olma endişesi, bağımlılık duygusu ve var olan otoriteye aşırı güvenmedir. Bunlar, insanları kalıplaşmış düşünce alışkanlıkları içinde tutmakta, sonuçta çözümsüzlüğe ya da en azından sıradan çözümlere götürmektedir.

Yaratıcılık, doğuştan gelen bir yetkinlikten çok sonradan, zaman içinde kazanılan ve uygun ortamlarda geliştirilen bir düşünme ve davranış biçimidir. Bu yetkinliğe sahip olmak kişilerin geliştirmesi gereken bazı beceriler vardır. Yaratıcı düşünmek için beyin fırtınası, Scamper, nitelikli listeleme, morfolojik sentez, sinektik, alt şapka tekniği gibi teknikler kullanılabilir

Saygılarımla…