Evet, bir insan öğrendiklerinin kalıcı olmasını istiyorsa, öncelikle düşünmeyiş öğrenmelidir.

Neden mi? çünkü düşünmeden elde edilmiş olan her bilgi ezbere bilgidir ve ezbere bilgi kısa bir süre sonra unutulacaktır.

Bu durumda, bir insanın gerçek bilgiye ulaşabilmesinin temel koşulu bu bilgiyi kendi zihninden geçirerek onun kalıcı olmasını sağlamaktır.

Düşünen insan, öğrendiklerini sorgulamakta, aklına takılan soruların cevaplarını kendisi bulmakta ve bu sayede öğrendikleri kalıcı hale gelmektedir.

Düşünmeyen insan ise kendisine verilen her bilgiye körü körüne inanmaktadır. Bu noktada öğrenilenlerin doğruluğu tartışılmakla birlikte bu bilgilerin insan için çok fazla bir önemi de olmamaktadır.

İnsan hayatı boyunca yeni bilgiler edinmeye çalışır gerek kitaplardan gerekse okul hayatımızda, gerek iş hayatımda ya da sosyal hayatımızda her zaman yeni bilgiler ediniriz.

Ancak, insan bu öğrendiklerini düşünerek kendi aklının süzgecinden geçirmeyi ihmal etmemelidir, bu şekilde edinilen bilgiler daha kalıcı olacaktır.

Ve tekrar vurgulamak istediğim önemli nokta; “ Düşünmeden öğrenmeye çalışmak ezber yapmaktan başka bir şey değildir.”

Ezberlenen bilgiler ise kısa süreli belleğe aktarıldığından kısa sürede unutulacaktır. Bu şekilde yapıldığı sanılan öğrenmeler, vakit kaybetmekten başka bir şey değildir, yani düşünmeden öğrenmek vakit kaybetmektir.

Kişi gerçek anlamda öğrenme sağlayabilmek için duyduklarını, gördüklerini ve okuduklarını kendi aklında yorumlamamalı ve kendi yorumu doğrultusunda bunları uzun süreli belleğine aktarmalıdır.

Ve bu konuda örnek vermek gerekirse; bence insan ilk önce şöyle bir oturup düşünmelidir.

Geleceği ile planlar yapmalı, kendine hedefler koymalı ve bu hedefler doğrultusunda da hareket etmelidir. Düşünmeden öğrenmeye kalktığımız zaman bu boş uğraşın ne bize faydası olur ne de içerisinde yaşadığımız topluma.

Onun için her zaman önce anlamalıyız, irdelemeliyiz, merak etmeliyiz daha sonra öğrenmeye koyulmalıyız.

Düşünmeyen insan mı olur demeyin, çok değerli Malatya Söz okurlarım; inanın şu dünyadan düşünmeden nefes alan hatta bütün gününü sadece boş boş saçma işlerle geçiren o kadar çok insan var ki, bu insanlar nasıl yaşıyorlar anlamıyorum.

Bir amaç olmadan bir şeyleri düşünmeden öylece bu dünya da sadece yemek, içmek v3e uyumak o kadar anlamsız ki! Şahsen ben öyle yapmadığım için kendimi şanslı hissediyorum ve inanıyorum ki siz değerli okurlarımda öyle değilsinizdir.

Kısaca; düşünce insan zekasının en temel geliştiricisidir. Okuyarak bulacağımız cevaplarla, düşünerek bulacağımız cevaplar arasında uçurumlar göreceksiniz.

Düşünmek insanın en büyük ibadetleri arasında da yer alır.

Peygamber(a.s.m)düşüncenin önemini, “bir saat düşünce, bir sene (nafile) ibadetten hayırlıdır.” Sözü ile vurguluyor.

Yani düşüncelerimiz kesinlikle öğrendiklerimiz ile alakalıdır.

Bence yazdıklarımı düşünün ve düşünmeden öğrenmenin faydasız olduğu gibi öğrenmeden de düşünmenin tehlikelerini anlayın.